Studera marknadsföring

Vill du också arbeta med marknadsföring? Då finns det flera olika utbildningar och studiemöjligheter. Här listar vi några av de mest populära högskolorna och universiteten runt om i Sverige.

Yrkeshögskoleutbildningar i Sverige

Det finns flera olika yrkeshögskoleutbildningar, så kallade YH-utbildningar, för de som vill jobba med marknadsföring. En YH-utbildning läses vid en högskola och är en utbildning som kombinerar teori med praktik på arbetsplats och konceptet startade 2005 i Sverige.

Det finns flera olika yrkeshögskolor i Sverige som erbjuder olika utbildningar inom marknadsföring. Dessa utbildningar täcker allt från kommunikation till digital analys. För marknadsföring är ett brett arbetsområde, vilket betyder att det behövs flera olika arbetsroller.

Du kan studera olika typer av marknadsföring på skolorna Nackaakademin i Stockholm, Sälj & Marknadshögskolan i Göteborg, TUC Yrkeshögskola i Tranås, IHM Business School i Malmö, Göteborg och Stockholm, samt Berghs School of Communication i Stockholm. Vissa av utbildningarna, till skillnad från universitetsutbildningar, kostar pengar. En av de skolor som anses vara väldigt bra är , som egentligen är mer inriktad på kommunikation än marknadsföring. Men deras utbildningar anses vara innovativa och eftertraktade.

Efter de flesta utbildningar på yrkeshögskolor får du ett certifikat för avklarade studier. Ofta är utbildningarna betydligt kortare än treåriga kandidatprogram på universitet. Eftersom en YH-utbildning har ett starkt fokus på såväl teori som praktik ingår ofta långa praktiker på arbetsplatser.

Vissa av utbildningarna går även att studera på distans, med eller utan träffar på högskolan.

Universitetsutbildningar i Sverige

De flesta universitet i Sverige erbjuder någon form av kurs eller program i marknadsföring. Ofta ligger kurserna inom företagsekonomiska institutionen, men för den som är mer intresserad av kommunikativa aspekter av marknadsföring kan det vara aktuellt att titta på program och kurser som media- och kommunikationsvetenskap erbjuder.

En av de mest välrenommerade lärosätena för företagsekonomi är Handelshögskolan i Stockholm, Stockholm School of Economics. Här kan du läsa kurser och program vid institutionen Marknadsföring och Strategi. Institutionen erbjuder bland annat ett fokus på internationell marknadsföring, ett masterprogram i media och marknadsföring, samt flera kandidatprogram i företagsekonomi och nationalekonomi.

Ett annat populärt val för studier av marknadsföring är Lunds universitet. Här kan du bland annat läsa en kandidatkurs i företagsekonomi, som ger dig en gedigen förståelse för alla element inom företagsekonomi. Kandidatkursen tillhör institutionen för företagsekonomiska.

Många universitet erbjuder även kurser och program på distans. Linnéuniversitet i Växjö har flera olika typer av distanskurser, bland annat inom marknadsföring och företagsekonomi. Vissa kurser läses på halvfart och andra på heltid. En del kurser kräver att studenterna besöker universitetet vid valda tillfällen, men andra kurser kan utföras helt och hållet på distans utan träffar i Växjö.

För de som är intresserade av att även studera utomlands erbjuder de flesta universitet internationella utbytesprogram. Annars kan du självklart välja att söka dig direkt till ett universitet utomlands.