Vad är SEO?

SEO är ett av de vanligaste begreppen som används inom digital marknadsföring. Men vad är egentligen SEO? Här kommer en kort introduktion till vad SEO är och varför det är så viktigt i dag.

SEO och algoritmer

SEO står för Search Engine Optimization, eller sökmotoroptimering som det enligt Wikipedia heter på svenska. SEO är en benämning för de metoder som används för att digitalt material ska synas så mycket som möjligt i olika sökmotorer. Ofta handlar sökordsoptimering om att öka antalet besökare till sin hemsida, genom att hemsidan dyker upp högre i sökresultaten i olika sökmotorer.

För att förstå hur detta är möjligt krävs det en kort djupdykning i hur sökmotorer fungerar. Hur och vilka webbsidor som rangordnas av olika sökmotorer beror på så kallade algoritmer. En algoritm är en slags instruktion som bestämmer hur och vad som ska utföras. Genom att använda SEO kan man utforma sin webbsida, eller digitala material, i enlighet med de algoritmer som styr över sökmotorernas urvalsprocesser.

Olika metoder för SEO

Det finns flera olika metoder för att göra detta. Ofta används så kallade onpage-metoder, offpage-metoder och satellitsidor.

Den förstnämnda handlar om att en webbsida utformas eller ändras så att den syns tydligt av de olika algoritmerna som rangordnar sökresultat. Det handlar bland annat om att identifiera vilka nyckelord som är viktiga att ha med på hemsidan. Dessa nyckelord ska helst publiceras i början av en text, högt upp på hemsidan. Man arbetar ofta även med att använda interna länkar mellan olika sidor på sin hemsida.

Offpage-SEO innebär, till skillnad från onpage, att ens hemsida länkas samman med andra webbplatser. Det handlar om att öka tillgängligheten till sin webbplats.